- Multimédiá
- Mediálne elementy
- Konvertovanie videa
- Vytvorenie zvukovej stopy
- Vytvorenie videoprezentácie
Vytvorenie videoprezentácie
V tejto časti si vysvetlíme ako sa do nahratého zvuku "pridáva do pozadia" hodobná nahrávka.
Budeme na to potrebovať:
- Prekonvertované video, ktoré sme si uložili na pevný disk
- Vytvorenú zvukovú stopu, ktorú si vyexportovali na pevný disk
Postup:
Spustenie programu „Windows Movie Maker“
- Klikneme (1x) na Start -> Programy -> Windows Movie Maker
Importovanie videa
- V časti "Capture Video" klikneme (1x) na položku "Import video" alebo v ponuke okna klikjneme (1x) File -> Import video
- V dialógovom okne vyberieme zdrojové video a klikneme (1x) na tlačidlo "Import"
Zmena zobrazenia na časovú os
- V dolnej tretine okna klikneme (1x) na tlačidlo "Show TimeLine"
Označenie všetkých častí importovaného videa
-
Na klávsnici podržíme kláves
a k nemu jemne stlačíme kláves alebo v ponuke okna klikneme (1x) na: Edit -> Select all
Presun označených častí na časovú os
- Uchopíme (pridržaním ľavého tlačidla myši) označené video sekvencie a potiahneme ich na časovú os v dolnej tretine okna
Pridanie titulky na začiatok videa
- V časti "Edit Movie" klikneme (1x) na položku "Make titles or credits"
- V daľšej časti klikneme (1x) na položku "title at the beginning"
- Do dialógového riadku (dialógových riadkov) napíšeme požadovaný text titulku a nakoniec klikneme na položku "Done, add title to movie"
Pridanie titulky na koniec videa
- V časti "Edit Movie" klikneme (1x) na položku "Make titles or credits"
- V daľšej časti klikneme (1x) na položku "credits at the end"
- Do dialógového riadku (dialógových riadkov) napíšeme požadovaný text titulku a nakoniec klikneme na položku "Done, add title to movie"
Importovanie zvuku
- V časti "Capture Video" klikneme (1x) na položku "Import audio or music" alebo v ponuke okna klikjneme (1x) File -> Import audio or music
- V dialógovom okne vyberieme zdrojový zvuk a klikneme (1x) na tlačidlo "Import"
Presun importovaného zvuku na časovú os
- Uchopíme (pridržaním ľavého tlačidla myši) importovaný zvuk a potiahneme ho na danú pozíciu časovej osi do položky "Audio/Music" (v dolnej tretine okna)
Nastavenie váhy medzi vlastnou zvukovou stopou videa a pridanou zvukovou stopou
- V dolnej tretine okna klikneme na tlačidlo znázorňujúce úroveň hlasitosti (naľavo od tlačidla znázorňujúceho mikrofón)
- V dialógovom okne posunom nastavovacieho prúžku nastavíme intenzitu zvuku medzi "Audio/Music" a "Audio from video"
Uloženie vytvoreného videa na pamäťové médium
- V ponuke okna klikneme (1x) na položku File -> Save Movie File ...
- V dialógovom okne vyberieme položku "My computer", potom kliokneme na tlačidlo "Ďalej >" ("Next >")
- V ďaľšom dialógovom okne do dialógového riadku "1" napíšeme názov ukladaného (vytváraného) videa a v dialógovom riadku "2" kliknutím na tlačidlo "Browse" vyberieme cieľový priečinok, do ktorého sa vytvorené video uloží. Nakoniec klikneme (1x) na tlačidlo "Ďalej >" ("Next >")
- V ďaľšom dialógovom okne vyberieme kvalitu vytváraného videa a klikneme (1x) na tlačidlo "Ďalej >" ("Next >")
- V poslednom dialógovom okne môžeme zvoliť prehratie videa po ukončení a klikneme (1x) na tlačidlo "Dokončiť" ("Finish")
Ukončenie programu „Windows Movie Maker“
- Klikneme (1x) na tlačidlo zavrieť v pravom hornom rohu okna